Strokovne vsebine
Povzetek ukrepov/sprememb življenjskega sloga in zdrave izbire prehrane za zmanjševanje celokupne srčno-žilne ogroženosti.
(smernice Evropskega kardiološkega združenja)
Prehranska priporočila naj zmeraj upoštevajo lokalne prehranjevalne navade; ne glede na to pa je potrebno spodbujati privzemanje zdravih prehranskih možnosti iz drugih kultur. |
Priporočamo pestro prehrano. Da bi preprečili čezmerno telesno težo in debelost, moramo ustrezno prilagoditi energijski vnos. |
Spodbujati moramo uživanje sadja, zelenjave, stročnic, oreščkov, polnozrnatih žitaric in kruha, rib (še posebej oljnatih). |
Nasičene maščobe moramo zamenjati z zgoraj naštetimi živili ter z mononenasičenimi in polinenasičenimi maščobami rastlinskega izvora, tako da zmanjšamo vnos vseh vrst maščob na <35 % dnevnih energijskih potreb, nasičenih maščob na <7 %, transnasičenih maščob na <1% in holesterola v hrani na <300mg dnevno. |
Uživanje soli moramo zmanjšati na manj kot 5 g dnevno, in sicer z izogibanjem dosoljevanja pri mizi in omejevanjem uporabe soli pri kuhanju, pa tudi z izbiro svežih ali zmrznjenih nesoljenih jedi; običajno vnaprej oziroma hitro pripravljena hrana, vključno s kruhom vsebuje veliko soli. |
Za tiste, ki uživajo alkoholne pijače, svetujemo zmernost (10-20 g dnevno za ženske in <20-30 g dnevno za moške); osebam s hipertrigliceridemijo priporočimo popolno vzdržnost. |
Uživanje pijač in živil z dodanim sladkorjem, še posebej sladkane gazirane pijače, je potrebno omejiti, še posebej pri osebah s hipertrigliceridemijo. |
Spodbujamo redno zmerno telesno dejavnost, vadba naj bi trajala vsak dan vsaj 30 minut. |
Izogibati se moramo tobačnim izdelkom. |
Priporočila glede COVID-19 in vitamina D
Z vami delimo Priporočila za nadomeščanje holekalciferola (vitamina D3) v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje holekalciferola pri posameznikih s COVID-19.